جمعه ۲۴ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۳:۱۵
احیای حیا و عفت؛ شاخص جامعه در تراز آموزه های نبوی / تاسی به اخلاق و سیره نبوی؛ رمز سعادت جامعه ماست

حوزه/ استاد جامعه الزهرا(س) و عضو انجمن تاریخ پژوهان حوزه علمیه قم با تاکید بر این که بی شک تاسی به اخلاق و سیره نبوی، رمز سعادت جامعه ماست، گفت: احیای حیا و عفت، یکی از مهم ترین شاخصه های یک جامعه در تراز آموزه های نبوی است.

طیبه توکلی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه ضمن تبریک فرارسیدن بیست و هفتم ماه رجب سالروز عید مبعث اظهار داشت: یکی از اهداف مهم و اصلی بعثت همه انبیا ، احیای معنویت و مباحث اخلاقی در جامعه بوده و این که برپایه آموزه های الهی بکوشند که جامعه رو به فساد و افول رفته را به راه اصلی بازگردانده و فضایل اخلاقی را در آن ها احیا نمایند.

وی با اشاره به حدیث معروف از پیامبر (ص) مبنی بر این که هدف از بعثت ایشان اتمام مکارم اخلاقی بوده است، گفت: حضرت مبعوث شدند تا گمشده جامعه که همانا مباحث اخلاقی بود دوباره زنده شود و مردم با تمسک به اخلاق صحیح در مسیر بندگی خدا ، راه سعادت را بپیمایند.

تقویت امور اعتقادی؛ لازمه ترویج مسایل اخلاقی

استاد حوزه علمیه خواهران با بیان این که امور اعتقادی و اخلاقی به هم پیوسته و مرتبط هستند، افزود: این مساله از آن جهت مهم است که بدانیم ، کسی که از نظر اعتقادی سقوط کند از نظر اخلاقی هم سقوط می کند ؛ کما این که در دوره های تاریخی متعدد این مساله به دفعات تجربه و اثبات شده است.

وی بیان داشت: در جزیره العرب مردم از نظر اعتقادی وضعیت بدی داشتند و طبعاً از حیث اخلاقی نیز در یک فضای تاریکی به سر می بردند و در این شرایط پیامبر آمد تا نورانیت و روشنایی به مردم ببخشد؛ تا به این وسیله مردم را به توحید دعوت کرده و مکارم اخلاقی را در بین آن ها همچون راستگویی و راست کرداری، امانت داری و وفای به عهد را رواج دهد.

توکلی گفت: حضرت رسول(ص) با قرائت آیات نورانی قرآن ، اعراب جاهلی را به فطرت الهی خویش فراخوانده و آن ها را به راه راست و مستقیم هدایت می کردند و یکی از اصلی ترین پیام های ایشان دعوت مردم به اخلاق حسنه بود که خود پیامبر(ص) مظهر اخلاق حسنه و خُلق عظیم بودند.

تاسی به اخلاق نبوی؛ رمز سعادت جامعه اسلامی

وی تاکید کرد: اگر جامعه ای بخواهد پیامبر اکرم و اخلاق نبوی را الگوی خود قرار دهد، به تبع آن نیز اخلاقش نیز نبوی می شود و این جامعه و افرادش قطعاً سعادت دنیا و آخرت را به دست می آورند.

استاد جامعه الزهرا(س) ادامه داد: آنچه مهم است این که ما باید اخلاق و شاخصه های اخلاقی را در بین آحاد جامعه به خصوص نسل جوان به خوبی جا بیندازیم که این ها یک سری شاخصه های اخلاق فردی و یک سری اخلاق اجتماعی است و در هر دو مورد ما نیاز به الگوگیری از کلام نورانی اهل بیت(ع) و پیروی از سیره و سبک زندگی آن ها به ویژه رسول الله (ص) هستیم.

تکامل عقلانی بشر؛ هدف بعثت انبیای الهی

وی با بیان این که یکی از مهم ترین و کلیدی ترین اهداف بعثت انبیای الهی، تلاش در مسیر تکامل عقلانی بشر بوده است، گفت: پیامبر اسلام در جایی در همین خصوص می فرماید که هدف از بعثت، تکمیل عقول بشر است.

وی همچنین رهایی از ظلمات و رسیدن به وادی نور را از دیگر اهداف بعثت انبیا برشمرد و افزود: قرآن کریم گرچه کتاب هدایت و نجات بشر است اما خود نیاز به مجری و پیاده کننده ای دارد که او شخص پیامبر است تا به وسیله ایشان، گمگشتگان راه حقیقت از ظلمات بدبختی به نور سعادت هدایت شوند و زندگی سراسر نورانی حضرت محمد مصطفی(ع) بر همین منوال بود.

تحقق عدل و قسط؛ هدف مهم بعثت پیامبران

عضو انجمن تاریخ پژوهان حوزه علمیه قم ابراز داشت: در برخی از آیات نورانی قرآن به این مساله اشاره شده که هدف و انگیزه بعثت پیامبران و نزول کتاب آسمانی، تحقق قسط و عدل در بین مردم بوده تا آن جا که به عنوان مثال خدای متعال در آیه 25 سوره مبارکه حدید به این مساله اشاره کرده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شرایط و اوضاع و احوال امروز جامعه ما گفت: متاسفانه ما امروز از بسیاری جهات دچار مشکل جدی هستیم که یکی از آن ها بدبینی و سوءظن داشتن به همدیگر است و حال آن که این مساله با شاخصه های جامعه نبوی و علوی سازگاری ندارد.

اعتمادسازی در جامعه دینی؛ ضرورتی انکارناپذیر

توکلی افزود: آنچه مهم است این که برای رفع این عیب و ایراد جدی و مهم می بایست در فضای جامعه ، اعتماد سازی کنیم و با تکیه بر اخلاق و مهربانی و محبت، میان برادران و خواهران دینی انس و الفت ایجاد کنیم تا این مساله باعث اعتمادزایی در سطح جامعه اسلامی گردد.

وی اظهار داشت: طبعاً در این باره ویژگی امین بودن پیامبر حتی قبل از دوران بعثت، بالاترین الگو و اسوه برای همه ماست.

لزوم تقویت وحدت در بین امت اسلام

این محقق و پژوهشگر حوزوی خاطرنشان کرد: بی تردید همین اعتماد و حسن ظن داشتن زمینه تقویت وحدت میان امت اسلام را فراهم می کند، خاصه در زمانه حساس و پیچیده کنونی که دشمنان اسلام به هر طریق و بهانه ای می خواهند وحدت ما را نشانه رفته و آن را تضعیف کنند تا بعد در سایه تفرقه و اختلاف و چنددستگی به اهداف شوم خود در جهان اسلام دست یابند.

وی همچنین گفت: از دیگر مشکلات اخلاقی جامعه ما وجود مسایلی چون غرور و منیت ها و تکبر ورزیدن و تفاخر نسبت به همدیگر است و حال آن که ما که داعیه پیروی و تبعیت از سنت نبوی را داریم باید این ها را کنار بگذاریم تا بتوانیم در مسیر سعادت و بندگی خدا موفق باشیم.

احیای حیا؛ شاخصه مهم جامعه اسلامی

استاد حوزه علمیه خواهران با بیان این که دروغ و غیبت و تهمت و نیز ریاکاری از دیگر آسیب های اخلاقی جامعه ما به شمار می رود، ابراز داشت: یکی دیگر از آسیب های جامعه ما کمرنگ شدن مساله حیا و عفت است که این هم در بین بانوان وجود دارد و هم آقایان به خصوص در بین بانوان که رسالت مادری و تربیت فرزندان را برعهده دارند این مساله از اهمیت دوچندانی برخوردار است.

وی با اشاره به این که از این منظر، احیای حیا، شاخصه مهم یک جامعه اسلامی می باشد، افزود:

باید توجه داشته باشیم که خود مساله حجاب ابزار و وسیله ای برای حفظ حیا و تقویت عفت است و حال آن که متاسفانه این مسایل که ریشه در آموزه های ناب نبوی دارد، به نظر می رسد که روز به روز در جامعه ما در حال کمرنگ شدن است

توکلی در خاتمه بیان داشت: به هر صورت ما باید بکوشیم که از طریق ابزارهای رسانه ای و فرهنگی ، مساله حیا و عفت را در جامعه احیا کرده و جلوی زمینه های فساد و گمراهی و انحراف را بگیریم.

گفتگو از : سید محمد مهدی موسوی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha